Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Σπιρουλίνα,το θαυματουργό φύκι

Η σπιρουλίνα είναι γένος βρώσιμων κυανοβακτηρίων,που προϋπήρχε σε λίμνες με αλκαλικό PH 40.000 χρόνια πριν.
Αποτελείται από πολλά κύτταρα,που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή σπειροειδών νηματίων,απ΄όπου προέρχεται και το όνομά της.
Κείμενα στη βιβλιογραφία δείχνουν ότι αποτελούσε βασικό συστατικό στη διατροφή των Αζτέκων,ενώ σήμερα συνιστά συμπληρωματικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας.
Είναι πηγή υψηλής συγκέντρωσης και ποιότητας πρωτεϊνης,ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών,μεταλλικών στοιχείων σπάνιας ποιότητας,λιπαρών ουσιών απαραίτητων για το νευρικό ιστό.
Η πρωτεϊνη της είναι υψηλής βιολογικής αξίας,ανάλογη με του κρέατος και της σόγιας.Οι βιταμίνες και τα μέταλλά της είναι 100 0/0 φυσικά χωρίς τοξικά κατάλοιπα.
Το β καροτένιο είναι 25 φορές μεγαλύτερο απ΄όσο στα καρότα και η βιταμίνη Ε περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το σιτάλευρο.Αυτό κάνει τη σπιρουλίνα να έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά των ελεύθερων ριζών,που ευθύνονται για τη γήρανση του οργανισμού.
Περιέχει λινολεϊκό οξύ,συστατικό των φυτικών ελαίων,που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Ακόμα περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες βιταμινών:Α,Β1,Β12,Β3 και Β6,ενώ τα ιχνοστοιχεία που συναντάμε στη σύνθεσή της είναι κυρίως ασβέστιο,μαγγάνιο,φώσφορος,ιώδιο,χλώριο και χαλκός.Επιπροσθέτως μια σειρά από απαραίτητα αμινοξέα βρίσκουμε σ΄αυτό το διατροφικά πλούσιο φύκι.
Της έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες,ρυθμιστικές της χοληστερόλης,ενισχυτικές του ανοσοποιητικού,αντιγηραντικές και αναζωογονητικές του οργανισμού.
Για αυτή τη σπουδαία διατροφική της αξία ενδιαφέρθηκε η ΝΑΣΑ ,ώστε να αποτελέσει η σπιρουλίνα υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής των αστροναυτών.
Μπορεί να καταναλωθεί με χυμούς,σε γιαούρτι,κρεμώδη τυριά,κρύες σάλτσες,ζυμαρικά.
Κυκλοφορεί σε ταμπλέτες,κάψουλες και σε σκόνη.


Πέρα από τη σπουδαία διατροφική της αξία,με τόσα μέταλλα και βιταμίνες δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει από την υπηρεσία της ομορφιάς.Λήψη εσωτερικά ,αλλά και σε καλλυντικά παρασκευάσματα.
Εμπρός κορίτσια!

ΜΑΣΚΑ
1κουτ. σ. γιαούρτι πλήρες ή κρέμα γάλακτος πλήρης
1κουτ. γ. μέλι
1 κουτ. γ. αλόη τζελ
1κουτ. γ. σπιρουλίνα σκόνη
3 σταγ.αιθέρια έλαια

ΥΔΑΤΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ
1κουτ. σ. βερυκοκέλαιο
1κουτ. σ. λάδι από κουκούτσια σταφυλιών
2βιτ.Ε
1 κουτ. γ. σπιρουλίνα σκόνη
6 σταγ. αιθέρια έλαια

ΜΑΣΚΑ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗΣ
1κουτ. σ. κρέμα γάλακτος πλήρης
1 κουτ. σ. νιφάδες βρώμης(κουάκερ)
1κουτ. γ. σπιρουλίνα σκόνη
3 σταγ. αιθέριο έλαιο


Στις μάσκες ανακατεύουμε τα υλικά και τις απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο,μακριά από τα μάτια, για 20 λεπτά.
Την απολεπιστική την απλώνουμε κάνοντας ελαφρές,κυκλικές κινήσεις.
Αφαιρούνται αρχικά με χλιαρό νερό και τελειώνουμε με δροσερό,για να σφίξουν οι πόροι.
Ακολουθεί η υδατική κρέμα.
Το υδατικό σκεύασμα το βάζουμε κάθε βράδυ,ανακινώντας το καλά.

Στη φωτογραφία έχω συγκεντρώσει τα υλικά που χρειαζόμαστε,μόνο γιαουρτάκι πλήρες δε διέθετα.Στο πιατάκι είναι η σπιρουλίνα σε ταμπλέτες(όταν δεν έχω σκόνη,τρίβω αυτή),κουάκερ και βιταμίνη Ε.
Αιθέρια επέλεξα γεράνιο και λιβάνι,τόσο για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες,όσο και για την καλή τιμή τους.

Οι πληροφορίες για τη σπιρουλίνα είναι από το www.iatronet.gr