Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αmedeo Modigliani-"ο καταραμένος καλλιτέχνης"

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι,ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους και γλύπτες του 20ού αιώνα,έχει μείνει στη μνήμη του κοινού τόσο για την άστατη και τραγική ζωή του,όσο και για την ομορφιά της τέχνης του.Εργάστηκε περισσότερο στο Παρίσι.
Γοητευτικός και όμορφος κυριολεκτικά μεταμορφωνόταν υπό την επήρεια του αλκοόλ και των ναρκωτικών και αποκάλυπτε βίαιες και σκληρές πτυχές της ζωής του.Οι καταχρήσεις έδωσαν το τελικό χτύπημα στην εύθραυστη υγεία του και τον οδήγησαν στον πρόωρο θάνατο.Αμέσως μετά το θάνατό του η φήμη του εξαπλώθηκε σ΄όλο τον κόσμο,έγινε μυθική μορφή,αρχέτυπο της καταραμένης ιδιοφυίας.
Ο Μοντιλιάνι είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους,αλλά εδώ θα σας δείξω δείγματα από τα γλυπτά του.
Είναι δουλεμένα σε πέτρα,τα ξύλινα δε διεσώθηκαν.Εκτός δυο εξαιρέσεων,πρόκειται για κεφαλές και σε 23 από αυτές αναγνωρίζεται ομόφωνα η σμίλη του.
Αυτοδίδακτος,εξέθεσε μια σειρά κεφαλών στο Σαλόν του Παρισιού το 1923.

Οι κεφαλές του επιβλητικές και αινιγματικές,μας παραπέμπουν στην αυστηρότητα ενός αρχαίου ναού.
Αν και τα πρώτα έργα του ήταν μάλλον χοντροκομμένα,σύντομα αποκάλυψε ένα εξεζητημένο στυλ,που συνδύαζε κομψότητα και δύναμη.
Κουλουριασμένη καρυάτιδα,μία από τις εξαιρέσεις των γλυπτών του.

Μια απόπειρα δική μου αντιγραφής του αγαπημένου ζωγράφου.Η αγαπημένη του Ζαν Εμπιτέρν-έχω παραλείψει το χέρι-προσαρμόζονταν τέλεια στο ύφος του.Το έχω ζωγραφίσει με ακουαρέλα.

Η δεύτερη απόπειρα με ξυλομπογιές.Πορτραίτο της μαντάμ Ζορζ βαν Μουϊντεν.