Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Προύσα,η πόλη του μεταξιού

Επιστρέφοντας από Σμύρνη-Έφεσο για Κωνσταντινούπολη ο δρόμος περνά από την Προύσα,μια μεγάλη,σημαντική πόλη και βιομηχανικό κέντρο της Τουρκίας.
Χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου της Βιθυνίας με τα γνωστά χιονοδρομικά κέντρα.
Τα άφθονα νερά από το βουνό και οι βροχές που πέφτουν,κάνουν την περιοχή από τις πιο εύφορες.Έχει πλούσια βλάστηση και καλλιεργούνται σιτηρά,ελιές και φρούτα.Περισσότερο είναι φημισμένη για το μετάξι της.

Απογευματάκι φθάσαμε κι ειλικρινά δεν περίμενα ν΄αντικρύσω μια τόσο όμορφη πόλη.Θαυμάσια αρχιτεκτονική,μια πόλη σύγχρονη και παραδοσιακή συνάμα.Μεγάλοι δρόμοι με συστάδες δέντρων,πράσινο παντού και υπέροχα παραδοσιακά κτίρια.

Πολλά σημαντικά κτίρια την κοσμούν,αφού υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του κράτους.Εδώ βρίσκονται πολλοί τάφοι σουλτάνων,βεζίρηδων και άλλων τούρκων αξιωματούχων και το μουσείο του Καραγκιόζη.

Λίγο μείναμε στην όμορφη πόλη και μετά από διχογνωμίες οι περισσότεροι πήγαμε στην αγορά μεταξωτών και πολύ λίγοι στην αγορά με τα βαμβακερά είδη σπιτιού.
Η αγορά στεγάζεται σε παλιό κτίριο,που παλιά ήταν χάνι.

Η αρχιτεκτονική του πολύ όμορφη,όπως και σε άλλες τούρκικες αγορές.Εδώ στεγάζονται μικρά μαγαζάκια με διάφορα είδη από μετάξι.

Μια βολτούλα πρώτα για να νοιώσουμε το άρωμα της αγοράς ,να χαζέψουμε την κίνηση και τα εμπορεύματα,ώσπου να αποφασίσουμε από πού θα αγοράσουμε κάποια.

Πλήθος τα πολύχρωμα- στην πλειοψηφία τους -μεταξωτά,αλλά πάρα πολλές και οι ποιότητες.

Μετά την επίσκεψη σε διάφορα μαγαζάκια και μακριά από τις υποδείξεις του ξεναγού,καταλήξαμε σ΄αυτό,που τα εμπορεύματά του μας άρεσαν περισσότερο.
Μεγάλη ποικιλία σε ποιότητα και τιμές.Κάποιες ήταν αρκετά ανεβασμένες,αλλά ξέρουν ότι η τελική θα είναι πάντα μικρότερη,αφού ανατολίτικη αγορά χωρίς παζάρι δε γίνεται.
Έμαθα και.. να παζαρεύω,ποτέ δεν το είχα επιχειρήσει,ντρέπομαι.Είχα μαζί μου και καλή δασκάλα,τη φίλη μου,τη Μαρία,που γνωρίζει και από ποιότητα-ούτε αυτό δεν ξέρω.
Αγοράσαμε αρκετά και μάλιστα κάνοντας αυτό το αφιέρωμα θυμήθηκα ότι αγόρασα και κάποια υφάσματα για πουκαμίσες.Δε θυμάμαι πού τα έχω βάλει,από αύριο αρχίζω ψάξιμο στις ντουλάπες.

ΚΑΛΟ Σ/Κ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ!