Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πειραματισμοί για ένα άρωμα πολύ προσωπικό


Όλες οι γυναίκες τρελαίνονται για αρώματα,δοκιμάζουν διάφορες προτάσεις,για να βρουν αυτό,που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά τους,που δένει άριστα με την επιδερμίδα τους.

Η ιστορία των αρωμάτων έχει τις ρίζες της στα χρόνια της αρχαιότητας.
Πρώιμες αναφορές βρίσκουμε στους πολιτισμούς της εγγύς Ανατολής,κυρίως στην Αίγυπτο.Εκεί ανακαλύφθηκαν αλαβάστρινα βάζα για άρωμα και πολυάριθμες τοιχογραφίες με σκηνές καθημερινής ζωής,που απεικονίζουν ιεροτελεστίες αρωματοποιίας.



Για τους αρχαίους Έλληνες όλες οι αρωματικές ουσίες έχουν θεϊκή προέλευση.
Ένας μύθος αποδίδει την προέλευση του πρώτου αρώματος στην Αφροδίτη.Κάποια μέρα η θεά αγγίζοντας ένα άσπρο τριαντάφυλλο τρυπήθηκε από αγκάθι και μια σταγόνα από το αίμα της έβαψε το ρόδο κόκκινο .Στο γιο της Έρωτα άρεσε τόσο αυτό το πoρφυρό χρώμα,ώστε το φίλησε κι εκείνο ευωδίασε.



Η Γκρας,είναι η διάσημη πόλη της Προβηγκίας,στη Γαλλία,όπου η τέχνη του αρωματοποιού ανθεί από αιώνες.

Γνωστό είναι το μυθιστόρημα-και η ταινία-¨Το άρωμα" του Πάτρικ Ζίσκιντ,που σε μεγάλο μέρος διαδραματίζεται σ΄αυτή την πόλη των αρωμάτων.

Οι έμπειροι περί αυτή την τέχνη ισχυρίζονται ότι ένα ωραίο άρωμα περιέχει 50 συστατικά,ένα εκπληκτικό 100,για δε το γνωστό αρωματοποιό Molinard de Molinard 600.
Οι εσάνς είναι σαν το κονιάκ:γίνονται καλύτερες με το πέρασμα του χρόνου,είναι απαραίτητη η ωρίμανση.
Ο Molinard είναι ο εφευρέτης του στερεού αρώματος,που αποτελεί λύση για τους αλλεργικούς στο αλκοόλ.Χημικός το επάγγελμα και πρωτοπόρος δημιούργησε το 1849 ένα μικρό εργαστήριο στην Γκρας,που σήμανε το τέλος της φυσικής αρωματοποιίας και την αρχή της εργαστηριακής επεξεργασίας των αρωμάτων.
*****************************

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αρώματα,πάντα ψάχνω κάτι που να μου αρέσει,άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι.Οι βιαστικές αγορές πάντα είναι αποτυχία,γιατί το άρωμα θέλει χρόνο,να δέσει με την επιδερμίδα.
Διαθέτω αρκετά μπουκαλάκια με αρώματα,ανάλογα την ώρα διαλέγω κι ένα.Το αγαπημένο μου ήταν το Fidji,που δε βρίσκω πια στην Ελλάδα,ούτε όμως και σε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό έχω εντοπίσει,παρά μόνο στο διαδίκτυο.

Πέρα απ΄αυτά τα αρώματα έχω φτιάξει-λέμε τώρα-και δικές μου φυσικές,αρωματικές συνθέσεις με αιθέρια έλαια και φορέα αλκοόλ(βότκα είναι καλύτερη) και λάδι(jojoba) ή σε στερεή μορφή.




Αυτή τη φορά ήθελα μια μυρωδιά όχι τόσο λουλουδάτη,μια μυρωδιά πιο γήινη,πιο"πικρή",όπως λέγεται.
Γι΄αυτό το σκοπό χρησιμοποίησα και αιθέριο vetiver,που περιέχουν τα περισσότερα αντρικά αρώματα.

Ένα ολόκληρο βράδυ μέχρι πολύυυ αργά έκανα δοκιμές,πρόσθετα μερικές σταγόνες από το ένα ή το άλλο αιθέριο,μύριζα,ώσπου να έχω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Σε ζαλίζει όλη η διαδικασία και γι΄αυτό,αλλά και για καλύτερη οσφρητική ικανότητα χρειάζονται 10λεπτες διακοπές μεταξύ των δοκιμών.
Έφτιαξα ένα άρωμα-κρέμα με πολλά αιθέρια έλαια.

Ξεκίνησα με το αρωματικό μείγμα των αιθέριων:

Νότες κορυφής
4 στ. περγαμόντο
4 στ. γκρέιπ φρουτ
4 στ. πορτοκάλι
4 στ. νερολί
7 στ. petit grain
2 στ. μανταρίνι
2 στ. ιεροβότανο
2 στ. μύρτο
2 στ. φασκόμηλο

Μεσαίες νότες
8 στ. τριαντάφυλλο
4 στ. αγιόκλημα
4 στ. γιασεμί
3 στ. βιολέτα
2 στ. ylang ylang
2 στ. palmarosa

Νότες βάσης
10 στ. vetiver
7 στ. μαύρο πιπέρι
4 στ. λιβάνι
3 στ. σανδαλόξυλο
2 στ.γεράνι
2 στ. ροδόξυλο

Το αρωματάκι μου με τρία από τα αρωματικά συστατικά.


Σειρά έχει η παρασκευή:

3 κ. γ. λάδι jojoba
1 κ. γ. κερί μέλισσας.

Σε μπεν μαρί λιώνουμε το κερί,προσθέτουμε το λάδι ,ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν,αποσύρουμε συνεχίζοντας ν΄ανακατεύουμε κι όταν αρχίσει να κρυώνει προσθέτουμε 40 με 50 σταγόνες από το παραπάνω αρωματικό μείγμα.Συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε το άρωμα σε βαζάκι-όχι- μεταλλικό και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς χωρίς να το κλείσουμε.

Η εντύπωση από τη "δική μου" αρωματική επιλογή είναι αρκετά καλή.Αφήνει ένα ελαφρύ άρωμα,θυμίζει σαπούνι και είναι πολύ καλό για πρωινές ώρες.
Έχω παρατηρήσει ότι σ΄αυτή τη μορφή τα αιθέρια δεν αποδίδουν τόσο πολύ,όσο στο λάδι και ακόμη καλύτερα στο αλκόολ.

Η συνταγή,που έφτιαξα ήταν μεγαλύτερη σε ποσότητα ,οπότε σ΄αυτό που περίσσεψε πρόσθεσα βότκα,λίγες σταγόνες γλυκερίνης(fixativ) και περιμένω να ωριμάσει.Χρειάζεται πολύ χρόνο,2-3 μήνες.Σ΄αυτή τη μορφή είναι ακριβώς αυτό,που ήθελα.