Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ξιφίρ Φαλέρ


Τελευταία το έριξα στο διάβασμα,που είχα ξεχάσει με το bloging.Είχα αγοράσει κάποια βιβλία και ένα από αυτά σας παρουσιάζω.
Το Ξιφίρ Φαλέρ είναι της Αθηνάς Κακούρη,μια από τις αγαπημένες μου πεζογράφους.Μέσα από τα βιβλία της,που έχω διαβάσει, αναδύεται η ιστορία της Ελλάδας των τελευταίων 100 χρόνων.Οι ήρωες κινούνται κάθε φορά σ΄έναν ιστορικό περίγυρο,που αποδίδεται τέλεια.
Θα καταλάβατε ασφαλώς ότι λατρεύω το ιστορικό μυθιστόρημα μέσα από το οποίο έμαθα την ιστορία,που δεν μας δίδαξαν στο σχολείο.
Το μυθιστόρημα έχει καταπληκτική περιγραφή και η πλοκή του σε κάνει να ανατρέξεις αμέσως στο επόμενο κεφάλαιο .
Εκτυλίσσεται στην Αθήνα των αρχών του Α΄παγκοσμίου πολέμου.Με ευθυμογραφικό τρόπο παρουσιάζει την ιστορία ενός έρωτα,που αχνοφαίνεται, εικόνες της εποχής καθώς και τις ίντριγκες και τα παιχνίδια επιβολής πρακτόρων και κατασκόπων,που ενεργούν φανερά.Μια μικρή χώρα παλεύει να κρατηθεί ουδέτερη,αφού οι πληγές των βαλκανικών πολέμων είναι ακόμη νωπές.
Διαβάζουμε για μια πρωτεύουσα με χωματόδρομους ,αποκλεισμένη από το Γαλλικό στόλο.Αυτός είναι ο κύριος ρυθμιστής της κατάστασης.Η κυβέρνηση παραχωρεί τα πάντα στις δυνάμεις της Αντάντ,οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα και έχουν στρατοπεδεύσει στη χώρα μας.Κάθε ενέργειά τους σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους-αυτό δε γίνεται πάντα;
Υπόσχονται την Καβάλα στους Βούλγαρους,εξαγοράζουν εφημερίδες,που παρουσιάζουν πλέον τις ειδήσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα αυτών που πληρώνουν.Και μέσα σ΄όλη αυτή την κατάσταση άτομα του υπόκοσμου έρχονται να υπηρετήσουν,όποιον πληρώνει καλύτερα.
Είναι μια παλιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους.
*Ξιφίρ φαλέρ ήταν μια φαντασμαγορική επιθεώρηση του 1916.Αργότερα κατέληξε να σημαίνει "ασυναρτησίες "ή και το αντίθετο του "σπουδαία πράγματα¨.
Άλλα έργα της Κακούρη!
-Πριμαρόλια:Πάτρα και σταφιδικό πρόβλημα το 1890.Η πόλη , οι άνθρωποι και η ιστορία ζωντανεύουν με τη μαεστρία της.
-Χαρταετός:Αθήνα 1871,πενήντα χρόνια μετά την επανάσταση.Φιλοδοξίες,κομματισμός ,αχόρταγη δίψα πλουτισμού σε σκηνικό διαπλοκής θα υψώσουν στον ουρανό τον ασημένιο χαρταετό του Λαυρίου(Λαυρεωτικά).
-Θέκλη:Βαλκανικοί πόλεμοι ΄12-΄13 και ο ελληνικός λαός υφίσταται φοβερές θυσίες.Μια νέα γυναίκα περνά από την ευτυχία της απροβλημάτιστης αφέλειας στην οδυνηρή ευδαιμονία της αυτογνωσίας.