Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Γαρίφαλο στ΄αυτί....

Γαρίφαλο στ΄αυτί,λέει το τραγούδι κι αυτό έκαναν οι άντρες παλιά στα χωριά.Βγαίνοντας από το σπίτι,μέρα σχόλης,ντυμένοι τα γιορτινά τους,έκοβαν ένα γαριφαλάκι,λίγο βασιλικό ή μαντζουράνα,τα μύριζαν και τα έβαζαν όχι στο πέτο μα στο αυτί ,έτοιμοι πια για τη βόλτα τους.Έμοιαζε σαν κάποια ιεροτελεστία,ακόμη το θυμάμαι.
Το άρωμά τους μοναδικό,γλυκό,μεθυστικό,όπου δω τέτοιες παλιές γαριφαλιές κάθομαι και απολαμβάνω τη μυρωδιά,καμιά φορά κόβω κι ένα λουλουδάκι.
Πόσο ήθελα να έχω μια τέτοια γαριφαλιά,γιατί οι σημερινές δεν είναι μυρωδάτες.Πέρυσι μαζί με κάποια ζαρζαβατικά μου έφεραν και μερικά βαθυκόκκινα γαριφαλάκια.Σιγά που θα έχανα την ευκαιρία,ζήτησα λοιπόν ένα κλαδάκι να το φυτέψω.Μια γλαστρούλα έφτασε,που φέτος έδωσε τα πρώτα άνθη της.
Κόκκινα γαρίφαλα
στου φεγγαριού την άκρη
κόκκινα γαρίφαλα στου Μάη την αμμουδιά...
........................................................................................................................................
Στη γλώσσα των λουλουδιών το γαρίφαλο, ανάλογα με το χρώμα,σημαίνει:
κόκκινο:θαυμασμός
λευκό:αγνή αγάπη
κίτρινο:αποστροφή κι απόρριψη
ροζ:έμβλημα της γιορτής της μητέρας
γαρίφαλο των ποιητών:αβρότητα,φινέτσα,τελειότητα.
.........................................................................................................................................
Σας αφήνω φίλοι μου και σας εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο Σ/Κ με ένα ποίημα του Βρεττάκου από τη "Φιλοσοφία των λουλουδιών"
Αυτό το γαρίφαλο, που κρατώντας το
ανάμεσα στα τρία μου δάχτυλα,
το σηκώνω στο φως,μου μίλησε και
παρά τον κοινό νου μου το κατανόησα .
Μι΄αλυσίδα από ατέλειωτους γαλαξίες συνεργάστηκαν,
διασταύρωσαν κάτω στη γη φωταψίες
-το σύμπαν ολόκληρο πήρε μέρος στη γέννηση
αυτού του γαρίφαλου.
Κι αυτό που ακούω είναι οι φωνές
των μαστόρων του μέσα του.