Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Tea Time

Tο τσάι έχει πολλούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο.
Ξεκινώντας από την Κίνα,περνώντας στην Ιαπωνία και ταξιδεύοντας προς τη δύση,έγινε το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.
Στη διάδοσή του καθοριστικό ρόλο έπαιξαν  οι βουδιστές μοναχοί και μετέπειτα οι ιεραπόστολοι.

Η ιστορία του μπλέκεται με το μύθο,όταν ανακαλύφθηκε τυχαία από τον κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ.Ενώ οι υπηρέτες του,στη διάρκεια μιας περιοδείας , έβραζαν νερό για να πιει ο αυτοκράτορας,έπεσαν μέσα μερικά ξερά φύλλα από θάμνο τσαγιού.




Στην Ιαπωνία από το 1623 οργανώνουν κάθε άνοιξη δημόσιες τελετές τσαγιού σαν ένδειξη της σημασίας του για τον πολιτισμό τους.

Από τα πανάρχαια χρόνια είναι γνωστό για την εσωτερική ηρεμία και διαύγεια,που χαρίζει.
Ένα φλυτζάνι τσάι συμβολίζει τόσο τη μαγική στιγμή της ημέρας,όσο και την πολυτέλεια να είσαι μόνος με τις σκέψεις και τα όνειρά σου.



Βοηθά να φροντίζεις τον οργανισμό,γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς,στην πρόληψη της οστεοπόρωσης,στη βελτίωση του μεταβολισμού (αύξηση καύσης θερμίδων κατά 3%) και στην στοματική υγιεινή.
Τα φλαβονοειδή,που έχουν ιδιότητες παρόμοιες με τις βιταμίνες Ε και  C αποτελούν έναν καλό σύμμαχο για τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Επίσης προσφέρει ενυδάτωση στον οργανισμό,ενώ η τανίνη που περιέχει θεωρείται σημαντική για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.



Εκ των έσω προστατεύει την επιδερμίδα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο,αλλά είναι και σύμμαχος για την εξωτερική ομορφιά,καθώς διαθέτει καλλυντικές ιδιότητες,που χαρίζουν λαμπερό δέρμα και μαλλιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι γνωστές εταιρείες καλλυντικών όλο και συχνότερα περιλαμβάνουν τσάι στα συστατικά των προϊόντων τους.


 Στη φωτογραφία από αριστερά:
πράσινο τσάι,άσπρο τσάι και άλλη ποικιλία πράσινο


Μερικές εφαρμογές για την επιδερμίδα:

Όταν νοιώθετε κουρασμένη ένα φλυτζάνι τσάι σε αναζωογονεί,ενώ το φακελάκι ή τα φυλλαράκια σε γάζα γίνονται μια εξαιρετική κομπρέσα στα μάτια,για να απαλύνουν τους μαύρους κύκλους.
Επίσης με τα φυλλαράκια -μετά το βράσιμο-έχετε ένα πρώτης τάξης απολεπιστικό τρίβοντας ελαφρά το πρόσωπο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά ακόμη και για πολύ ευαίσθητα δέρματα-μην ξεχνάτε πάντα ελαφρά.

Συνταγούλες ομορφιάς;Έχουμε.....

Για αρχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κρέμα αντικαθιστώντας τα hydrosols(ροδόνερο κλπ...).
Στη φροντίδα του προσώπου χρησιμοποιώ πάντα πράσινο ή άσπρο τσάι.

ΛΟΣΙΟΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ
150 ml  πολύ δυνατό έγχυμα από πράσινο τσάι
χυμό από μισό λεμόνι
2 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ. σ. ξύσμα γκρέιπ φρουτ
από 4 σταγ. αιθέρια έλαια: πορτοκάλι,γεράνιο

Βάζουμε τα υλικά (εκτός από τα αιθέρια) σε μπουκάλάκι,ανακινούμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη σουρώνουμε,προσθέτουμε τα αιθέρια και έτοιμη.
Διατηρείται  1 εβδομάδα στο ψυγείο.


ΜΑΣΚΑ ΜΕ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
(ξεκουράζει και μαλακώνει το δέρμα)
4 κ. σ. μέλι αραιωμένο με δυνατό τσάι
Βάζουμε στο πρόσωπο για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Γενικά για καλύτερη απόδοση μιας μάσκας προσώπου,μπορούμε  να απλώσουμε πάνω απ΄αυτή γάζα εμποτισμένη σε τσάι και ακόμη καλύτερα τελειώνουμε με φέτες φρέσκων φρούτων-φανταστείτε την εικόνα....
Θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των φυσικών συστατικών της.