Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Άι Νικόλας των ναυτικών

Του αγίου Νικολάου σήμερα,γιορτάζουν οι θαλασσινοί μας!
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες,εορτάζουσες!

Αγάπη του λαού μας η θάλασσα,που μας τυλίγει με το γαλάζιο της.
Στην αρχαιότητα ο Δεκέμβριος ήταν ο 7ος μήνα και ονομαζόταν Ποσειδαιών,προς τιμή του Ποσειδώνα,θεού της θάλασσας.Αυτό το μήνα ο θεός με την τρίαινά του συντάρασσε τη θάλασσα,προκαλούσε τρικυμίες,που τρόμαζαν τους ναυτικούς.

Στα χριστιανικά χρόνια προστάτης των ναυτικών καθιερώθηκε ο Άγιος Νικόλαος.Από τότε στο τιμόνι,στην πλώρη κάθε πλοίου βρίσκεται η εικόνα του,στα νησιά και τα λιμάνια οι εκκλησιές του.Σε κάθε δύσκολη στιγμή οι ναυτικοί τον επικαλούνται:
Άι Νικόλα,βοήθα με!
Οι ναυτικοί για να εξευμενίσουν τον άγιο"της γης και του νερού"τον κύριο των ανέμων,της τρικυμίας και της παγωνιάς πετούσαν την ημέρα της γιορτής του κόλλυβα, βύθιζαν την εικόνα του ,έριχναν λάδι από το καντήλι του,ψίχουλα άρτου στο νερό και έλεγαν:Άι Νικόλα και πάψε την οργή σου!
Καθιερώθηκε ως προστάτης των θαλασσινών από ένα γεγονός,που του έτυχε και διαδόθηκε ανά τον κόσμο:ταξίδευε για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα,όταν ξέσπασε τρικυμία και τα μανιασμένα κύματα χτυπούσαν το καράβι να το βυθίσουν.Ο άγιος προσευχήθηκε και ο άνεμος κόπασε,η θάλασσα γαλήνεψε.
Πάντα κρατά αναμμένο το φάρο της ελπίδας για τους καραβοκύρηδες μα και για τις οικογένειές τους,που με αγωνία και λαχτάρα τους προσμένουν.


Η Αμάρυνθος,το θαλασσινό χωριό μου,δε θα μπορούσε να μην έχει εκκλησία του αγίου.Πολλοί κάτοικοι της είναι θαλασσινοί.
Σε υψόμετρο 700μ και κάτι βρίσκεται το μοναστήρι αφιερωμένο στο όνομά του.Από κει ψηλά αγναντεύει τη θάλασσα και δέεται υπέρ των ναυτικών.Ένας μικρός μεταβυζαντινός ναός είναι το στολίδι του.

Όταν πήγαινα Γυμνάσιο,αυτή την ημέρα είχαμε καθιερώσει ημερήσια εκδρομή με τα πόδια για το μοναστήρι.Δεν είναι πολύ μακρινή η απόσταση 12-15 χλμ,όμως η ανηφορική διαδρομή είναι κουραστική.
Παιδιά εμείς,ούτε που μας ένοιαζε ο κόπος.Μάλιστα πολλές φορές ξεστρατίζαμε κρυφά και με οδηγούς παιδιά που γνώριζαν,ακολουθούσαμε παλιά μονοπάτια και φτάναμε γρηγορότερα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Αφιερωμένο στη μνήνη του πατέρα μου και σε όλους τους θαλασσινούς!