Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Henry Moore και ...χρώμα

Χένρυ Μουρ,ο πιο σπουδαίος βρετανός γλύπτης στον 20ο αιώνα (1898-1986).Γνωστός για τις μεγάλες αφηρημένες ανθρώπινες φιγούρες του.
Γεννήθηκε στο Castleford και ήταν το έβδομο παιδί φτωχής οικογένειας.Το 1919 μπήκε στη σχολή καλών τεχνών του Λιντς και συνέχισε στο βασιλικό κολέγιο τέχνης στο Λονδίνο μέχρι το ΄25.
Τότε κυρίως ενδιαφέρθηκε για την αρχαϊκή και πρωτόγονη τέχνη.

Στη δεκαετία του ΄20 επηρρεάστηκε από καλλιτέχνες της αναγέννησης,επίσης δέχτηκε έμπνευση από την προκολομβιανή τέχνη (Ίνκας).Τη δεκαετία του ΄30 δέχτηκε επιδράσεις από τον Πικάσο και τα γλυπτά του εκείνης της περιόδου ήταν ξύλινα με απλές μορφές.
Τα ταξίδια του στη Γαλλία,Ισπανία και Ιταλία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο στυλ του.
Με την πάροδο του χρόνου ανέπτυξε μια πολύ προσωπική και πρωτότυπη αντίληψη για την τέχνη,που επηρρέασε το βρετανικό σουρεαλισμό.
Κύριο συστατικό της γλυπτικής του αποτελούσαν τα φυσικά στοιχεία.Ρίζες,κορμοί δέντρων,κοχύλια,οστά,πέτρες συγκεντρώνονταν στο εργαστήριό και αποτελούσαν την έμπνευση για σχέδια,αλλά και μελλοντικά έργα του.
Έλεγε:"Ο καλλιτέχνης πρέπει να παρατηρεί τη φύση,καθώς έτσι διευρύνει τις γνώσεις του για τις μορφές,διατηρεί τον αυθορμητισμό και την ικανότητά του να εργάζεται έξω από στερεότυπα και τροφοδοτεί την έμπνευσή του".
Αγαπημένο θέμα του ήταν οι ανθρώπινες φιγούρες,που αναπαριστούσε με μια αφηρημένη προσέγγιση.Σε κάποια έργα του εμφανίζονται ανοίγματα,τρύπες που διαπερνούν τις φιγούρες.
Οι διαστάσεις των γλυπτών του αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια.Σταδιακά,ο καλλιτέχνης αναπτύσσει σε μνημειακή κλίμακα τα θέματα με τις "ξαπλωμένες μορφές","τις μητέρες", και "τις βασίλισσες".Ακριβώς το μέγεθος των έργων του προϋποθέτει το στήσιμο σε υπαίθριους χώρους.
Πέρα από τα γλυπτά άφησε και μια πλούσια παραγωγή σχεδίων.
=================================================
Μερικά σκίτσα από έργα του Μουρ,που έκανα με μολύβι και χρωματιστά μολύβια.
Καθιστή γυναίκα,



οικογενειακό σύμπλεγμα,

μορφή καθιστής γυναίκας,


ο πολεμιστής του Γκόσλαρ.