Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Βαρκούλες

Φίλες μου τα μπανάκια καλά κρατούν,σύμμαχος και ο καιρός,που μας χάρισε μια θάλασσα ήρεμη και ζεστή.
Από αύριο λένε θα αρχίσουν οι ετησίες,τα γνωστά μελτέμια του καλοκαιριού και θα έχουμε φουσκοθαλασσιές.
Η παραλία μας αντίκρυ στο βοριά σηκώνει κύμα μεγάλο,που πολλοί χαίρονται.
Ευκαιρία από αυτή την ανάπαυλα να ασχοληθώ λιγάκι με τα χρώματά μου,αρκετά απείχα.

Οι ετησίαι ή μελτέμια (λέξη τούρκικης προέλευσης meltem) είναι ετήσιος,εποχικός,καλοκαιρινός,ημερήσιος άνεμος,που εκδηλώνεται στις ελληνικές θάλασσες και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.
Στο Ιόνιο και την Αδριατική είναι μικρότερης έντασης και έχουν ΒΔ διεύθυνση.Πνέουν από βόρεια κατεύθυνση  σαν ψυχρή μάζα με συνέπεια  να έχουν ευεργετική επίδραση στο κλίμα,καθώς μετριάζουν τις καλοκαιρινές ζέστες με τη δροσιά τους.
Oι καιρικές συνθήκες,που συνοδεύουν τις ετησίες είναι αίθριος ουρανός,καθαρή ατμόσφαιρα με καλή ορατότητα,δυνατός αέρας η ταχύτητα του οποίου ποικίλει-στο ανοιχτό πέλαγος έχει καταγραφεί ταχύτητα 75χλμ/ώρα.


Ο Ησίοδος τον 8ο π.Χ. αιώνα ήταν ο πρώτος που παρετήρησε και κατέγραψε την περιοδικότητα αυτών των ανέμων τους καλοκαιρινούς μήνες και τους έδωσε το όνομα "ετησίαι".


Ο Αριστοτέλης στα "Μετεωρολογικά" του γράφει:
"Αι ετησίαι πνέουσι μετά τροπάς και κυνός επιτολήν και ούτε τηνικαύτα ότε πλησιάζει ο ήλιος,ούτε ότε πόρρω.Και τας μεν ημέρας πνέουσι,τας δε νύκτας παύονται."(361b)

"Οι ετησίες φυσούν μετά τα ηλιοστάσια και  την εμφάνιση του αστερισμού του Κυνός και ούτε τότε,όταν ο ήλιος βρίσκεται πολύ κοντά(στη γη),ούτε όταν βρίσκεται  μακριά.Φυσούν τις μέρες,ενώ τις νύχτες σταματούν".


Ο Άρατος ο Σολεύς,Αλεξανδρινός ποιητής που ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και την αστρονομία,έγραψε τα "Φαινόμενα" αστρονομικό και μετεωρολογικό ποίημα εκτελώντας μια επιθυμία του μακεδόνα βασιλιά Αντίγονου Γονατά.
Σ΄αυτό αναφέρει:
"Όταν τα χωράφια είναι γυμνά από στάχια και όταν ο Ήλιος με το Λέοντα και τον Τήμο εμφανίζονται για πρώτη φορά στον ουρανό,τότε οι ετησίες σφυρίζοντας πέφτουν ορμητικά στο πέλαγος"


Οι "βαρκούλες μου" είναι μικρές,περσινές ζωγραφιές με ακρυλικά.