Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Eσωτερικό Αγίας Σοφίας

Αρχίζοντας την επίσκεψη στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας,θα σας δείξω γενικές φωτογραφίες και σε άλλη ανάρτηση τις τοιχογραφίες.Μερικές φωτογραφίες είναι θολές,γιατί βιαζόμουν να προλάβω την ξεναγό.Κάποια στιγμή μάλιστα έμεινα πολύ πίσω και την έψαχνα μέσα στις πολλές ομάδες ξενάγησης. Αρχίζοντας από αριστερά προς δεξιά:
Το βαπτιστήριο,μαρμάρινη κολυμβήθρα,με τα δυο διακοσμητικά φίδια.
Ο γυναικωνίτης,ο πρόναος,μια άποψη του ναού από ψηλά,το ιερό με την Πλατυτέρα,άλλη μια άποψη του γυναικωνίτη,ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος,αφού τη βυζαντινή περίοδο οι γυναίκες και η αυτοκράτειρα ακόμη από εδώ παρακολουθούσαν τη λειτουργία.Οι διακοσμήσεις στους τοίχους έγιναν πάνω από την κάλυψη των ψηδιδωτών από τους Τούρκους βάσει της αρχικής διακόσμησης.Σε μερικά σημεία έχουν αποκαλυφθεί ή αποκαλύπτονται τα πρωτότυπα.
Ο μεγάλος κύκλος στον κυρίως ναό,όπου στεκόταν ο αυτοκράτορας,ενώ στους άλλους μικρούς κι ακόμα μικρότερους ήταν οι θέσεις των αξιωματούχων που τον περιέβαλλαν αναλόγως με το αξίωμά τους.
Σ΄αυτό το σημείο βρισκόταν η πόρτα από την οποία διέφυγε ένας ιερέας προς τη μονή Μπαλουκλί,για να ειδοποιήσει τον ηγούμενο ότι η Πόλη αλώθηκε.Από τότε μένει κλειστή και ο θρύλος λέει ότι κανείς δεν μπόρεσε να την ανοίξει-αυτό θα γίνει όταν ξαναπάρουμε την Πόλη.
Απόψεις του ναού -κίονες τόξα,καμάρες και μαρμάρινος διάκοσμος.
Ο υπέροχος ανάλαφρος τρούλος διαμέτρου 30μ.,που είναι καλυμμένος από ισλαμικά σύμβολα,είχε αποκτήσει μια σχεδόν μυθική διάσταση.Ήταν τόσο λεπτό το υλικό κατασκευής του,ώστε οι χρονικογράφοι της εποχής ανέφεραν,ότι το φως από τα εκατοντάδες κεριά, που κρέμονταν από ψηλά στο εσωτερικό του,τον έκαναν να λάμπει τη νύχτα σαν ένας τεράστιος χρυσός φάρος ορατός από τα πλοιά που έπλεαν στη θάλασσα του Μαρμαρά.Κάτω από τα σύμβολα αυτά μετά από εξέταση με λέιζερ είδαν ότι υπάρχει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα.
Άλλη μια υπέροχη διακόσμηση με μάρμαρα.Όπου δεν υπήρχαν ψηφιδωτά οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με εξαιρετικά μάρμαρα.
Αυτό το τεράστιο βάζο να το πω-υπάρχουν δυο αριστερά και δεξιά του ναού-ήταν δώρα προς το σουλτάνο.
Μια οπή προς την έξοδο από τον κυρίως ναό λέγεται ότι έγινε, όταν ο Ιουστινιανός,που υπέφερε από τρομερούς πονοκέφαλους,ακούμπησε το κεφάλι του και προσευχήθηκε να θεραπευτεί.Σήμερα στήνεσαι στην ουρά,βάζεις το μεγάλο δάχτυλο και στρίβεις το χέρι κάνοντας μια ευχή.
Στις επόμενες τρεις είναι μια βαριά πύλη από ξύλο βελανιδιάς,επιστρωμένη από μπρούτζο.Είναι αυθεντική και βλέπουμε το διάκοσμο και την ελληνική-βυζαντινή γραφή.
Άλλες μαρμάρινες διακοσμήσεις.
Τέλος το σημάδι στον κίονα λέγεται ότι είναι από την οπλή του αλόγου του Μωάμεθ του Πορθητή,όταν αυτός μπήκε στο ναό πατώντας στα πτώματα των κατοίκων,που είχαν βρει εκεί άσυλο.
Τα ισλαμικά στοιχεία που προστέθηκαν,όταν μετατράπηκε σε τζαμί:
Στη θέση του ιερού και λίγο λοξά,ώστε να είναι προσανατολισμένο προς τη Μέκκα,το μουσουλμανικό ιερό.
Τεράστιες ισλαμικές καλλιγραφίες με θέματα από το κοράνι έχουν αναρτηθεί σε διάφορα σημεία.Αν και σήμερα η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της πρότερης μορφής,τα στοιχεία αυτά διατηρούνται και μάλιστα συντηρούνται.
Ο μουσουλμανικός άμβωνας.
Βιτρό ισλαμικής τέχνης.