Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Δυο βιβλία για τον αγώνα του ΄21

Την αγάπη μου για το ιστορικό μυθιστόρημα την έχετε καταλάβει.Σήμερα σας έχω δυο βιβλία,που διάβασα πρόσφατα και ταιριάζουν με τη γιορτή του αγώνα του 1821.
Στο πρώτο -η αηδονόπιτα-παρακολουθούμε τον αμερικανό φοιτητή Γκάμπριελ Θάκερεϊ,ανυπότακτο,φτωχό,που το σκάει για την επαναστατημένη Ελλάδα.Ενώ αυτός ταξιδεύει, στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούμε τα βίαια γεγονότα ,τους διωγμούς και βιασμούς των Τούρκων και τις επιπτώσεις τους στην οικογένεια ενός πλούσιου εμπόρου,υποστηρικτή και αρωγού της επανάστασης.
Μια αρχοντική οικογένεια κι ένας ορμητικός νέος συναντιούνται μέσα από μια σειρά συμπτώσεων και συνεχίζουν μαζί μια πορεία στα χρόνια του ξεσηκωμού.
Το φόντο του μυθιστορήματος είναι η επανάσταση,ο αγώνας του ΄21 με αποκορύφωση την πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου.
Με μια ιδιαίτερη,ποιητική γλώσσα ο συγγραφέας σε κρατάει δεμένο στην ανάγνωση
*αηδονόπιτα:φράση των Ελλήνων εκείνης της εποχής,που δήλωνε το ανέφικτο,το άπιαστο όνειρο.Η λέξη χρησιμοποιείται όχι σαν χλεύη κατά του οράματος,αλλά σαν υπόσχεση στην ανθρώπινη μοίρα,που δικαιούται την ελπίδα.
Ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο του συγγραφέα,που απόλαυσα, είναι:Στη σκιά της πεταλούδας.Στο δεύτερο-Απειρωτάν και Τούρκων-μεταφερόμαστε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα στα τέλη του 17ου αιώνα.
Ο μοναχός Θεόκλητος με τις μικρές του δυνάμεις στοχεύει να μπολιάσει τις ψυχές των υπόδουλων,για να
πετύχουν την ανάσταση του Γένους.Αναλαμβάνει να καθοδηγήσει κι εκπαιδεύσει τη μικρή Βδοκού,που φεύγει από τη φτώχεια,μαθαίνει γράμματα,γίνεται Ευδοκία,ερωτεύεται τον καπετάνιο Κυριάκο,αλλά παντρεύεται τον άρχοντα Σταύρο.Πλούσια και δυνατή στηρίζει τη χριστιανοσύνη απέναντι στην τουρκική καταπίεση.Ονειρεύεται ο γιος της Αλέξανδρος να γίνει συνεχιστής του έργου της ,όμως αυτός μεγαλώνοντας της ανακοινώνει ότι τούρκεψε.
Εδώ βλέπουμε κάποιους ανθρώπους που η συμπεριφορά τους είναι επιθυμητή από το κοινωνικό σύνολο,ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να περάσουν από την άλλη πλευρά και να παίξουν το παιχνίδι μετέχοντας στην ομάδα των ισχυρών.Είναι η περίοδος της τουρκοκρατίας όπου παρατηρείται έξαρση των εξισλαμισμών.
Άλλα βιβλία της που έχω διαβάσει και είναι εξίσου ενδιαφέροντα :
Επτά φορές το δαχτυλίδι,Το άλας της γης,Εμείς έχουμε εμάς.